Mide ve bağırsak hastalıklarında sadece tanı değil, takip ve tedevai amaçlı olarak da kullanılan "endoskopi", çıplak gözle dışarıdan görülemeyen organlara özel cihazlarla ulaşarak, incelenecek organların gözle görünür hale getirilme işlemidir.
Gelişen teknojilerle hsataya daha konforlu bir uygulama süreci yaşatan yöntem, incelenecek organa göre değişik isimler almaktadır. Midenin incelenmesi için yapılan endoskopi işlemine "gastroskopi", kalın bağırsak için uygulanacak endoskopiye "kolonoskopi" denilmektedir.
Gastroskopinin uygulanabileceği belli durumlar, kilo kaybı, kansızlık, ailede ülser veya kanser varlığı, nedeni bilinmeyen bulantı veya kusma, yutma güçlüğü, tedavilere yanıt vermeyen reflü belirtileri, üst mide bağırsak sistemi kanamaları, ülser şeklinde sıralanabilir.
Kolonoskopi; içi boşluklu bir organ olan kalın bağırsağın kolonoskop denilen bükülebilen bir aletle incelenmesidir.
Kolonoskopi, doktora iltihaplı dokuları, anormal büyümeleri (kitleleri) ve ülserleri görme şansı verir.Kolonoskopi kalın bağırsak ve rektum kanserlerinin erken teşhisi için yapılan en sık tetkiktir. Aynı zamanda kolonoskopi, bağırsak hareketlerindeki açıklanamayan değişiklikler (uzun süre devan eden ishal, kabılzık gibi), karın ağrısı, makattan kan gelmesi, kilo kaybı gibi bulguların araştırılmasında da kullanılır.Kliniğimizde bu iki işlem anestezi eşliğinde uyutulmadan yapılmaktadır.