Ağız, sindirimin başlangıcı aynı zamanda konuşmamızı ve insanlarla iletişimimizi sağlayan en önemli organlarımızdan birisidir.Beslenmemizin sağlanmasında da çok önemli bir yere sahiptir.Günümüzde estetiğin de en az fonksiyon kadar önem kazandığını göz önünde bulundurduğumuzda ağız ve diş sağlığımızın ne derece önemli olduğunu kavrayabiliriz.
Dişler ve çevre dokuların sağlığı için dişlerimizi günde en az 2 kez düzenli olarak fırçalamalıyız.Eğer ağız bakımımızı ihmal edersek ağız içinden uzaklaştırılamayan yiyecek artıkları kokuşmaya başlar.Kokuşan besin artıkları bireylerin sosyal hayatlarını ciddi anlamda etkileyen ağız kokusu ,diş çürüğü gibi problemleride beraberinde getirirler.
DİŞ ÇÜRÜĞÜ
Ağız hijyeninin yeterli olmadığı hastalarda çürüğe sebeb olan bakteriler yeterli seviyeye ulaştığında dişlerde çürük adı verilen yıkımlar meydana gelir.Dişlerdeki bu yıkım sürecini yanlış beslenme alışkanlıkları daha da hızlandırmaktadır.Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek, asitli içecekleri sık tüketmek yanlış beslenme alışkanlıklarına örnek verilebilir.
Bakterilerin öncülük ettiği bu hastalık erken dönemde diş hekimleri tarafından tedavi edilmezse, çürük ilerleyerek dişin canlılığını sağlayan kan damarları ve sinirlerin bulunduğu kısma ulaşır ve bu evrede dişte günlük yaşantıları etkileyecek , uykudan uyandıracak düzeyde ağrı başlar.
Bakterilerin, damar ve sinire ulaşmasıyla dişte iltihaplanma meydana gelir.Dişteki bu duruma apse denir.Bu aşamadan sonra iltihaplanan bu damar ve sinirlerin alınarak kanal tedavisi yapılması gerekmektedir.
DİŞ ETİ HASTALIKLARI
Diş ve çevre dokularında hastalık yapıcı mikroorganizmalar, ağız hijyeni yeterli oranda sağlanmazsa oluşan plaklar nedeniyle diş etlerinde ödeme neden olur.Oluşan ödem sonucu diş etleri kendiliğinden ya da diş fırçalama gibi basit faaliyetlerde bile kanamaya başlar.Eğer diş plaktan temizlenmezse sertleşir ve diş taşına (tartara) dönüşür.Bu evreden sonra da tedavi edilmezse, dişlerin etrafındaki diş eti dokusu altındaki kemikle birlikte çekilmeye başlar ve ileri safhalarda dişler sağlam olmasına rağmen diş eti çekilmesinden dolayı sallanarak kaybedilir.
ÇOCUKLARDA AĞIZ VE DİŞ BAKIMI
Ebeveynlerin sıkça sordukları sorulardan birisi de çocuklarda ağız ve diş bakımına ne zaman başlanması gerektiğidir.Çocuklarda ağız bakımı ilk dişin çıktığı andan itibaren; başlangıçta ebeveyn tarafından, çocuk yeterli el koordinasyonunu kazandıktan sonra da çocuk tarafından ebeveyn gözetiminde yapılmalıdır.Çocuklar için üretilen diş fırçası ve macunu kullanılmalıdır.Genel bir kanı olarak, süt dişlerinin önemli olmadığı düşünülse de süt dişleri sonradan gelecek olan dişler için yer tutucu görevi görmektedir.Aynı zamanda çene gelişiminde önemli etkenlerden biridir.
Bu nedenle bakımlarına en az daimi dişler kadar özen gösterilmelidir.Çocuklarımıza mutlaka diş fırçalama alışkanlığı kazandırmalıyız.Bunun da en kolay ve etkili yolu sizin de çocuklarınızla birlikte dişlerinizi fırçalamanızdır.Çünkü çocuklar söylediklerinizden ziyade yaptıklarınızı yaparlar.
Her organımız gibi dişlerimizin de sağlıklı olduğu zamanda kıymetini bilmeliyiz.Düzenli olarak fırçalamalı ve 6 ayda bir rutin kontrollerini yaptırmalıyız.
“Sağlıklı dişler , özgür ve güzel gülümsemeler…” Dt. Hicret Zeliha PERİŞAN