Retina Nedir?

Retina, gözün arka kısmında bulunan ve görme işlevini sağlayan bir duyusal tabakadır. Işığı algılayarak beyne görsel sinyaller gönderen retina, gözdeki kornea ve lens aracılığıyla gelen ışığı işler ve görme sürecinin son aşamasını oluşturur. Retina, sinir hücreleri ve milyarlarca görme hücresi ile kaplıdır.

Retina Hastalığı Belirtileri

Retina hastalıklarının belirtileri hastalığın türüne göre değişse de, genel olarak bulanık görme, görme kaybı, ışık çakması, sinek uçuşması, kırmızı akıntılar ve cisimleri çarpık görme gibi semptomlar sıklıkla görülür. Bu belirtiler, retina yırtılması, retina dekolmanı, makula deliği ve sarı nokta hastalığı gibi ciddi retina problemlerine işaret edebilir.

Yaygın Retina Hastalıkları

  • Retina Dekolmanı: Retina yırtılması sonucu retinanın yerinden ayrılması durumudur; acil tedavi gerektirir.
  • Diyabetik Retinopati: Diyabet nedeniyle retinadaki kan damarlarının hasar görmesi sonucu oluşur.
  • Makula Deliği: Retinanın merkezinde yer alan makulada delik oluşmasıdır.
  • Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu: Genellikle yaşla birlikte ortaya çıkan ve merkezi görmeyi etkileyen bir hastalıktır.
park-hospital-retina-2

Retina Dekolmanı Belirtileri

Retina dekolmanında hastalar ışık çakması, ani sinek uçuşması gibi görsel bozukluklar yaşar. Eğer retina dekolmanı oluşursa, lazer tedavisi erken müdahalede etkili olabilir; ancak bazı durumlarda cerrahi tedavi gerekebilir.

Retina Cerrahisi (Vitrektomi) Nedir?

Retina cerrahisi ya da vitrektomi, vitreus jelini çıkararak retinada hasar onarımı yapmak için uygulanan bir işlemdir. Genellikle retina dekolmanı, diyabetik retinopati, retina kanaması veya makula deliği gibi sorunların tedavisinde tercih edilir.

Retina Cerrahisi (Vitrektomi) Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat öncesinde doktorun talimatları izlenmeli, aç karnına olunmalı ve kan sulandırıcı ilaçlar doktora bildirilmelidir. Ameliyat sonrasında enfeksiyonu önlemek için göz damlası kullanılmalı, gözü korumak için gözlük takılmalı ve fiziksel aktiviteler kısıtlanmalıdır. İyileşme süreci, hastadan hastaya farklılık gösterebilir, bu yüzden doktor önerilerine uyulması önemlidir.

tr_TRTurkish