Mesane Kanseri Nedenleri ve Risk Faktörleri

Mesane kanserinin en büyük nedeni sigara içimidir. Bu kanser türü, kimyasallarla çalışmak zorunda olan kişilerde ve erkeklerde daha yaygındır, ancak son yıllarda kadınlarda da görülme sıklığı artmaktadır. Özellikle ağrısız idrarda kan görüldüğünde mesane kanseri şüphesi artar.

Mesane Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Mesane kanserinin belirtilerinden biri olan kanama şikayeti ile gelen hastalar öncelikle ultrason ile incelenir. Gerekirse, sistoskopi yöntemiyle kameralı bir cihaz kullanılarak mesane içerisine girilir ve tümörler tespit edilir. Mesane kanseri genellikle karnabahara benzer tümörler şeklinde görülür. Ayırıcı tanı amacıyla mesane kanseri dışındaki olasılıklar da değerlendirilir. Tümör tespit edildiğinde TUR yöntemi ile tümör mesaneden kazınarak alınır.

Mesane Kanseri Evreleri

Mesane kanseri, dört ana evrede sınıflandırılır:
  • Yüzeyel Tümör
  • Yüksek Riskli Yüzeyel Tümör (TA)
  • Mukozayı Aşmış Ama Kasa Geçmemiş Tümör (T1)
  • Kasa Yayılmış Tümör (T2)
park-hospital-mesane-kanseri-2

Mesane Kanseri Tedavi Yöntemleri

Mesane kanseri tedavisinde yüzeyel tümörlerde kontrol sistoskopisi yapılır. Mukozayı aşan tümörlerde, mesane içine BCG (verem mikrobu) verilir. Tümör kas yapısına geçmişse, yapay mesane gibi daha ileri tedavi yöntemleri devreye girer.

Yapay Mesane Nedir ve Kimlere Uygulanır?

Yapay mesane, ameliyatla alınan idrar torbasının yerine bağırsaklardan oluşturulan yeni bir mesanedir. Bu operasyon, robotik cerrahi veya açık ameliyatla gerçekleştirilebilir. Genç ve uygun durumda olan hastalar için tercih edilir. Ancak, tümör prostat veya üretral bölgeye yayılmışsa yapay mesane yapılamaz.

Robotik Cerrahinin Avantajları

Robotik cerrahi ile yapılan mesane ameliyatlarında kanama riski azalır, bağırsaklar zarar görmez ve iyileşme süreci hızlanır. Robotik sistem, cerrahi alanı 10-15 kat büyüterek daha hassas operasyonlara imkan tanır ve hasta daha hızlı iyileşir.

Mesane Kanseri Tedavi Edilebilir mi?

Erken tanı konulup tedaviye başlanırsa mesane kanseri tamamen iyileşebilir. Ancak tekrarlama riski bulunduğundan, düzenli kontroller önemlidir.

tr_TRTurkish